SEO: kwaliteit of kwantiteit?

SEO: kwaliteit of kwantiteit?

Search Engine Optimization bestaat uit twee hoofddelen: tekstoptimalisatie en linkbuilding. Laatstgenoemde gaat over het verzamelen van links van en naar uw website zodat de populariteit van uw internetpagina omhoog gaat, wat goed is voor de zoekresultaten. Over het optimaliseren van de teksten op uw website bestaan de meeste misverstanden en meningsverschillen. Zo zijn er websites die zoveel mogelijk tekst op hun website plaatsen omdat het zoekwoord waarop ze gevonden willen woorden daardoor vaker voorkomt. Aan de andere kant zijn er ook internetpagina’s die de tekst veel beknopter houden en kiezen voor een sterke inhoudelijke tekst om de bezoekers te overtuigen en binnen te halen. De vraag blijft natuurlijk wat beter is op SEO-gebied, kwaliteit of kwantiteit?

Kwaliteit boven kwantiteit

Vast staat dat het zoekwoord waarop een website gevonden wil worden regelmatig terug moet komen in de teksten. Veel tekstschrijvers kiezen voor een density (hoe vaak het zoekwoord voorkomt) van 2 tot 5%, afhankelijk van de tekstgrootte. Een goede SEO-tekst bevat ongeveer 400 woorden. Daarin kan namelijk de belangrijkste informatie genoemd worden met een kleine uitwerking. Een tekst van 400 woorden leest ook makkelijk weg en is niet te lang waardoor het gevaar bestaat dat de lezer van uw website afhaakt. Belangrijk bij SEO is dat de kwaliteit boven de kwantiteit wordt geplaatst. Naarmate een tekst langer wordt, en het zoekwoord vaker voorkomt, neemt de leesbaarheid van een tekst steeds verder af. Een te lange tekst kan zelfs als vervelend worden ervaren door de bezoekers van een website.

Wat is een kwalitatief goede tekst?

Een goede SEO-tekst bevat een titel zonder teveel tussenwoorden. In ieder geval dienen de keywords genoemd te worden. Vervolgens moet in de eerste alinea, de inleiding, de lezer direct het verhaal in worden getrokken. Er moet beknopt vermeld worden waar het artikel over gaat en waarom het artikel van belang is. Bij een SEO-tekst is het vervolgens ook belangrijk dat de uitwerking ‘to-the-point’ is. Geen enkele internetbezoeker zit te wachten op een langdradige tekst. Mensen zijn op zoek naar informatie en willen die direct kunnen vinden. Zorg er ook voor dat de zoekwoorden ‘verpakt’ worden in de tekst. Verzin geen rare constructies om de keywords te kunnen plaatsen, maar implementeer deze zorgvuldig in de tekst. Als een tekst aan deze voorwaarden voldoet leest deze prettig en blijft de bezoeker hangen.

Dit bericht is geplaatst in Seo Webteksten, Zoekmachine optimalisatie. Bookmark de permalink.